Touch ID – Jak je to s jeho výměnou u iPhone?

Obrázek článku

 

Touch ID a home button

Home button, neboli domovské tlačítko, je jednou ze součástek, které trpí častým opoužíváním. Nejčastějším problémem je vychození mechanismu „vyklikáním“. Pokud máte se svým home buttonem problém, můžete jej snadno vyměnit, je ale potřeba zdůraznit, že při výměně home buttonu ztratíte funkci snímače otisku prstů Touch ID. Tento problém nastává jak při použití originálního, tak neoriginálního kusu.

Proč po výměně Touch ID nefunguje?

Apple při výrobě fyzicky páruje jednotlivé procesory a k nim náležící home buttony za účelem zajištění maximálního možného zabezpečení vašeho přístroje. Toto bezpečnostní opatření je vykoupeno nemožností tento kus nahradit, aniž by telefon přišel o funkčnost snímače otisku prstů Touch ID.

Jakých modelů se problém týká? 

Obecně se dá říci, že závada se týká všech iPhonů, které mají snímač otisku prstů. U modelů 5s, SE, 6, 6 Plus, 6s a 6s Plus je home button řešen fyzickým spínačem a dodatečným snímačem otisku prstů.
U modelů 7 a 7plus již není řešen mechanickým spínačem a budeme se jim věnovat ve zvláštním článku.

Jaké funkce mi zůstanou, když vyměním home button na svém iPhone 5s – 6s Plus?
Jakékoliv funkce, které vyžadují stisk tlačítka:

  • Probuzení přístroje
  • Dvojklik – přepínání mezi aplikacemi
  • Akrivace Siri

Jaké funkce nebudou dostupné:

  • Snímač otisku prstů TOUCH ID
  • Reachability – O této funkci jste do dnes možná ani neslyšeli jedná se o funkci zmenšení obrazovky, aby bylo možné dosáhnout palcem na obsah v horní části displeje. Tuto funkci vyvoláte dvojím poklepáním na home button, nikoliv však kliknutím. Tato funkce používá snímač otisku prstů TOUCH ID, proto nebude po výměně dostupná.

Na závěr jeden TIP:

Pokud Vám nefunguje home button, můžete si v nastavení aktivovat softwarovou verzi tohoto tlačítka, která se bude zobrazovat na displeji. Toto softwarové tlačítko se nazývá Assistive touch a naleznete jej: Nastavení → Zpřístupnění → Assistive Touch. Podrobný postup naleznete v návodu na aktivaci softwarového tlačítka