Jak diagnostikovat a opravit rozbitý displej na iPhone?

Možná to znáte, stačí nešťastný pád a váš iPhone má rozbitý displej. Následky můžou být různé, od prasklého skla přes pruhy až po prasklou dotykovou vrstvu. V tomto článku rozebereme konkrétní vady, které mohou nastat při mechanickém poškození displeje a objasníme čím konkrétně jsou způsobeny a jak je opravit. 

Nejprve se podíváme na detailní rozbor složení displej. Vrchní část displeje je tvořena sklem, které slouží jako ochrana a zároveň plocha pro interakci s displejem. Sklo je velmi tenké, ale je vytvrzené aby vydrželo i menší nárazy. Sklo je přichyceno vrstvou speciálního transparentního lepidla (také známého jako OCA - optically clear adhesive), které je nalisováno na displej, za pomocí lisu umístěného v podtlakové komoře. Díky tomuto postupu lepidlo perfektně vyplnuje prostor mezi sklem a dotykovou vrstvou, nevznikají v něm žádné bublinky a je zachována dokonalá průhlednost. Dotyková vrstva neboli digitizer má funkci snímání dotyku aby bylo možné pomocí displeje ovládat telefon. Je to jedna z nejkřehčích součástí díspleje a proto často při pádu telefonu dochází k jejímu poškození. Digitizer je natolik přesný, že dokáže rozpoznat dotyk zároveň na několika různých místech a s přesností až na jeden milimetr. Následující vrstvou je polarizační filtr, který dělá obraz na displeji viditelný pro lidské oko. Další částí je LCD displej, který je složen ze dvou plátů, mezi kterými jsou tekuté krystaly, které odráží světlo. Předposlední vrstvou je podsvícení tvořené vrstvou s led diodami, které fungují jako zroj světla pro krystaly. Díky této vrstvě je obraz jasný a ostrý. U novějších modelů, které mají AMOLED displej se tato vrstva už neneachází. Poslední vrstvou jsou seznzory. Tato vrstva se začala instalovat až s příchodem funkce 3D touch u iPhone 6s. Její jediná funkce je snímat sílu stisku s maximální přesností. 

Dále jsou na displejích standardně instalovány komponenty jako je plastový rámeček pro uchycení, mřížka pro ochranu před prachem a plastové součásti pro uchycení flex kabelů, fotoaparátu a senzorů. Rámeček je nalepen lepidlem přímo ke sklu displeje, které přesahuje přes ostatní vrstvy. Rámeček obsahuje na horní straně plastové výstupky, které se při instalaci zasouvají do zadního krytu, kovové výstupky, které se zasunují mezi svorky po stranách krytu a 2 otvory na sporní šroubky, které drží rámeček a s ním i displej pevně připevněný k tělu telefonu. 

Jaké problémy mohou nastat po pádu telefonu?

Prasklé sklo

iphone rozbity displej

Prasklé sklo, neboli klasický pavouk je nejčastější závadou displeje po pádu iPhone. Jedná se o prasknutí nejsvrchnější části předního panelu. Postupem času se praskliny rozšiřují po displeji a mohou i lehce řezat při ovládání.

Oprava:

  1. První metoda je s použitím LOCA (Liquid optically clear adhesive) lepidla, což je tekuté transparentní lepidlo, které zasychá po ozářením UV žárovkou. Aplikace tohoto lepidla nevyžaduje žádné speciální vybavení, ale jedná se o postup pro manuálně zručné jedince. Stačí seříznout sklo, očistit od lepidla (v této fázi obvykle vznikají na polarizéru drobné vrypy, proto je potřeba postupovat nanejvýš opatrně), nanést lepidlo, přilepit sklo a vyměnit podsvícení. Vzhledem k tomu, že je lepidlo tekuté, vlije se i do drobných vrypů, které vznikají na polarizéru a dotykové vrstvě, jako následek čištění od lepidla a nevznikají tak viditelné bublinky. Silnou nevýhodou je, že lepidlo se při aplikaci vlije i pod podsvícení displeje, které je sice umístěno v zadní části displeje, ale v bocích překrývá ostatní části. Podsvícení je tak potřeba také vyměnit a k tomu je už potřeba mikropájka a zkušenosti s pájením a také volba kvalitního podsvícení, které nebude v horní části displeje dělat zářící polokruhy. Další nevýhodou je skutečnost, že lepidlo po čase často začíná žloutnout a je potřeba celý proces opakovat. Tuto metodu využívá většina servisů, zejména protože není potřeba kupovat velmi drahé vybavení.
    loca lepidlo

  2. Druhá metoda je za použití OCA (Optically clear adhesive) lepidla. Toto lepidlo není tekuté ale jedná se o pevný plát, který lepí z obou stran precizně přilepí nové sklo. Aplikace tohoto lepidla však vyžaduje profesionální vybavení a odborné zkušenosti s tímto druhem oprav. Postup je částečně podobný jako u předchozí metody, prvně se seřízne sklo a očistí lepidlo, ale pak je potřeba také seříznout polarizér, jinak by pak na displeji byly viditelné vrypy a bublinky. Po odstranění polarizeru je potřeba aplikovat nový a následně lepidlo a sklo. Aplikace probíhá za po mocí speciálního lisu, který je umístěn v podtlakové komoře, kde je udržována specifická teplota. Poté se odstraňí zbylé bublinky v přetlakové komoře. U této metody je nevýhoda, že se na displeji později mohou opět objevit bublinky a je snížena citlivost dotykové vrstvy.
    oca lepidlo iphone

  3. Třetí a zároveň nejjednodušší metoda je celý displej vyměnit za nový kus. iPhone bude opět jako nový a opravu zvládnete i sami. Velkou výhodou v tomto případě je vedle rychlosti a snadnosti opravy také životnost displeje, která je, vzhledem k použití úplně nového kusu, podstatně delší.
    vymena displeje iphone

 

Pruhy na displeji

pruhy%20na%20displeji%20iphone%206s

Pruhy na displeji iPhone, které bývají doprovázeny mírným zašednutím, jsou způsobeny problémem s flex kabelem, který připojuje displej k základní desce. V praxi tak může být přerušený spoj ve flex kabelu, odlomený spoj flex kabelu u displeje, odcvaknutý kabel od základní desky nebo částečně odlomený konektor od základní desky. Nejčastěji však bývá tento problém způsoben vycvaknutím konektoru ze základní desky. Pro zjištění příčiny je potřeba telefon rozebrat a flex kabel prozkoumat. Pruhy na displeji se také mohou objevit při instalaci nového displeje, když se dostane nějaká nečistota na piny v konektoru.  

Oprava:

V případě poškozeného spoje ve flex kabelu a odlomeného konektoru nebo spoje flex kabelu na displeji je jediným řešením vyměnit kompletně celý displej za nový přední panel. Oprava je rychlá a zvládnete ji i sami. 

V případě, kdy je odcvaknutý flex kabel nebo se v něm jen nachází nečistota máte štěstí a stačí jen flex kabel odpojit, očistit a znovu zapojit.

odpojeni konektoru displeje iphone

 

Prasklá dotyková vrstva

Pokud iPhone nereaguje na dotyk, tak je poškozena dotyková vrstva. Tento problém bohužel není možné řešit jako v případě prasklého skla a je potřeba celý displej vyměnit. 

 

Pokud má váš iPhone některou z uvedených vad, které vyžadují výměnu displeje, tak neváhejte a objednejte si naši sadu displeje s nářadím, díky které si dokážete iPhone opravit i sami.

displeje-pro-iphone